18 uppfinningar

18 uppfinningar

18 uppfinningar inom tidmätning

I lead projects from start to finish. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Här följer en kort genomgång av uppfinningar inom tidmätningen med fokus på ur. Vi tar dessa uppfinningar i tidsordning och börjar i Kina och slutar i Tyskland. Följ med i en odyssé över klockor vi antingen minns eller glömt…

 1. År 1088 byggde Kinesen Su Sung en tio meter hög klocka som drevs av vatten. Den hade en roterande jordglob och en bronsfigur på toppen som slog tiden.

 2. Cirka år 1280 uppfanns ett ur som drevs av ett kugghjul i England.

 3. Under 1370-talet beordrade Kung Karl V att alla ur i Paris skulle synkroniseras mot de i kungliga slottet.

 4. År 1427 konstruerades det första uret som drevs av en fjäder.

 5. År 1504 utvecklade Peter Henlein i Nürnberg en bärbar klockan med en enda visare samt rund form. De kom att kallas ”nürnbergägg” och blev förlagan till de första fickuren.

 6. År 1577 uppfann Jost Burgi minutvisaren när han skulle göra en klocka till den danska astronomen Tyko Brahe.

 7. År 1657 uppfanns det första pendeluret.

 8. Åren 1761-1762 tillverkades den första precisa kronometern för skeppsbruk i England.

 9. År 1785 utvecklades den moderna skeppskronometern som förblev oförändrad i 200 år då den ersattes av kvartsklockor.

 10. År 1821 fick Rieussec patent på den första kronografen, även kallat stoppur. En kronograf används för tidtagning med stoppursfunktion, men registrerar händelser över tiden.

 11. År 1926 presenterade Rolex en vattentät klocka ”Oyster”, med iskruvad uppdragningskrona.

 12. År 1955 lanserades den första cesiumklockan av National Physics Laboratory i England. Cesiumatomens frekvens som är exakt och stabil gör att cesiumatomen är den noggrannaste tidmätaren som används än idag. (Optiska klockor är ännu mer exakta men de finns endast på speciella laboratorier, exempelvis Statens Provnings- och Forskningsinstitut).

 13. År 1962 utvecklar Schweiziska ETA det första batteridrivna kvartsuret.

 14. År 1967 uppfanns radiostyrda klockor, som styrs av en radiosändare. Radiosändaren är då kopplad till atomur, som genererar normalfrekvens och normaltid. I Mainflingen nära Frankfurt i Tyskland, finns den sändare som är närmast Sverige.

 15. År 1968 lanserades kvartsuret som idag är den vanligaste typen av armbandsur.

 16. År 1991 introducerades Mega 1, det första armbandsuret som synkroniserades mot atomklockor per radio. Den lanserades av Junghans Uhren GmbH i Tyskland.

 17. År 1982 kom Swatchklockan som snabbt blev en modefluga. Det var ETA som låg bakom denna designade plastklocka med enkelt kvartsverk. Den förändrade konsumtionsmönstret och därmed också hela klockbranschen. Det var inte ovanligt att kunderna köpte flera Swatchklockor för designens skull vilket var möjligt genom det låga priset. En del samlade även på dessa klockor och kompletta samlingar säljs än i dag för höga summor på auktion.

 18. År 1999 introducerar Casio ett armbandsur med GPS.

Något vi säkert vet är att uppfinningar inom tidmätningen aldrig kommer sluta upphöra. Det ska bli spännande att se vilken av nästkommande uppfinningar som får ett revolutionerande genomslag i tidmätningens utveckling.

18 uppfinningar inom tidmätning